Η χώρα από παγωτό

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Παίζοντας με τη λέξη παγωτό- Παιχνίδι φαντασίας και μνήμης



Ο Βασιλιάς Λιχουδένιος θεωρεί την καλλιέργεια της φαντασίας και της μνήμης το ίδιο σημαντική για τον άνθρωπο με την καλλιέργεια της τροφής και την παρασκευή παγωτών! Έτσι, δε χάνει ευκαιρία να παίζει παιχνίδια με τους κατοίκους της χώρας του. Με τα παιχνίδια αυτά διασκεδάζουν αλλά παράλληλα καλλιεργούν τη φαντασία και τη μνήμη τους. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω
1.       Ο Βασιλιάς σου κάνει την παρακάτω ερώτηση  και εσύ πρέπει γρήγορα να απαντήσεις:
-Θυμάσαι εκείνη τη μοναδική, τη φανταστική, την εκπληκτική στιγμή που έφαγες πρώτη φορά παγωτό;
-Αν ναι μπορείς να περιγράψεις πως ένιωσες;
-Αν όχι μπορείς να φανταστείς πως μπορεί να ένιωσες; 

2.       Ας σκεφτούμε λέξεις…

·         Η λέξη παγωτό αρχίζει από το γράμμα π, μπορούμε να σκεφτούμε άλλες λέξεις που αρχίζουν από π; για να τις πούμε δυνατά!
·         Μήπως να σκεφτούμε και λέξεις που αρχίζουν από πα
·         Μήπως να σκεφτούμε και λέξεις που αρχίζουν από παγω
·         Ώρα να σκεφτούμε λέξεις που τελειώνουν με το


3.       Μπορούμε να βρούμε μια λέξη για κάθε γράμμα της λέξης παγωτό;

Π
πάγκος
Α
αγρότη
Γ
γογγύλια
Ω
ώρες
Τ
τρελό
Ο
όνειρο

Οι  παραπάνω λέξεις είναι τυχαίες και άσχετες μεταξύ τους , αλλά μπορεί να είναι και μια σειρά λέξεων που βγάζει νόημα. Όλες ωστόσο, με φαντασία,  θα μπορούσαν να γίνουν μια φράση ή να αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία μιας ιστορίας.
Π.χ. στο παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσαμε να πούμε: Υπήρχε ένας αγρότης  που πουλούσε στο πάγκο του γογγύλια. Δεν χρειαζόταν να κάτσει εκεί με τις ώρες μιας και οι άνθρωποι τα αγόραζαν σαν τρελοί. Τα γογγύλια του ήταν μαγικά,  κάθε φορά που δάγκωνες ένα από αυτά ήταν σαν να ζούσες σε όνειρο…
Στη συνέχεια ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Υπάρχουν φυσικά άπειρες σειρές λέξεων και δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος λέξεις.

Π
πόνεσε
Α
απόψε
Γ
γιατρέ
Ω
ώμος
Τ
τρομερός
Ο
οστό

Στο παραπάνω παράδειγμα οι λέξεις δεν έχουν μπει εντελές τυχαία. Έχει γίνει  προσπάθεια να βγαίνει κάποιο νόημα. Έτσι θα μπορούσαν να μπουν στην παρακάτω φράση: Γιατρέ απόψε το βράδυ με πόνεσε ο ώμος μου τρομερά! Λέτε από την τούμπα που έφαγα προχτές να ράγισε κάποιο οστό;  
Μπορώ να δοκιμάσω αρκετές διαδοχικές σειρές λέξεων μέχρι να βρω αυτή που θα με ικανοποιήσει ή αυτή που θα αποτελέσει για εμένα την αρχή μιας ιστορίας. 


Αν θέλετε να ζωγραφίσετε το παγωτό της εικόνας το σχετικό φύλλο εργασίας θα το βρείτε έδώ.
Τα παραπάνω ο  βασιλιάς Λιχουδένιος τα εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο που λατρεύει να διαβάζει, τη «Γραμματική της φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου